Загадката за гибелта на маите
Загадката за гибелта на маите / снимка: Guliver/Getty Images

Съществуват много предположения за причините, довели до гибелта на цивилизацията на маите. Едно от тях набира популярност през последните години - че причината е продължителна суша.

В подкрепа на тази теория идват резултатите от американско изследване, според което обяснението се крие във Великата синя дупка - прочутата подводна пещера в Белиз, предаде ЮПИ.

От 300 до 700 г. от новата ера маите владеят полуостров Юкатан. След четири столетия на развитие и напредък в различни области мезоамериканската цивилизация запада и в крайна сметка изчезва.

Анализ на минерални проби от седименти в пещерата в Белиз, известна като Великата синя дупка, входът към която наподобява идеален син кръг, както и от съседни лагуни, показва, че полуостров Юкатан е бил засегнат от екстремна суша между 800 и 900 година от новата ера.

Климатичното бедствие слага началото на края на древната цивилизация. Маите се преместват на север, където обаче ги сполетява друга тежка суша и окончателно погубва това, което е останало от древната цивилизация.

Тежките суши неминуемо са съпътствани от глад и безредици, обясняват авторите на проучването от университета Райс. Специалистите допускат, че древните засушавания са принудили маите да прочистват все повече площи за земеделие и дейността им е довела до сериозно обезлесяване.

Източник: БТА