За 6 години Клинтън е спечелил 40 млн. долара
За 6 години Клинтън е спечелил 40 млн. долара / netinfo

Бившият президент на САЩ Бил Клинтън е спечелил от лекции и публични изяви 40 млн. долара през последните шест години, съобщава "Вашингтон пост", цитиран от ИТАР-ТАСС. Вестникът се позовава на данъчната декларация на семейство Клинтън.

Само през миналата година хонорарите на Бил Клинтънса достигнали 10 млн. долара. Той е произнасял средно по една реч на ден или общо 352 за годината. Не всички са били платени, а и част от сумите са превеждани в благотворителния фонд "Уилям Клинтън", основан от бившия президент.

За изказване в САЩ Клинтън обичайно е получавал по 150 000 долара, а за лекции в чужбина - повече. Така например, две негови лекции в един и същи ден в Канада са му донесли 475 000 долара, в Сингапур - 250 000 долара, също толкова е получил и в Португалия, Турция и Южна Корея. За шест речи в Китай бившият американски президент е взел 1,2 млн. долара.

"Когато напуснах Белия дом нямах и грош в джоба си, а сега станах милионер и уважаван човек не само сред демократите, но и сред републиканците", цитира думи на Клинтън "Вашингтон пост". Като президент той получаваше 200 000 долара годишно, а президентската му пенсия е 175 000 долара годишно. Сега състоянието на семейство Клинтън се оценява на 50 млн. долара.

Само за мемоарите на Бил Клинтън "Моят живот" издателството плати 10 млн. долара, а съпругата на бившия президент - Хилари Клинтън получи почти 9 млн. долара от своята книга "Жива история".