Връчват наградите „Златен глобус, и Хийт Леджър с номинация
Връчват наградите „Златен глобус, и Хийт Леджър с номинация / снимкa: БГНЕС

Тази нощ в Лос Анджелис ще бъдат раздадени едни от най-престижните филмови награди „Златен глобус". Церемонията започва в 4 часа българско време. Една от основните интриги свързана с номинациите е дали австралиецът Хийт Леджър, който почина в началото на миналата година, ще бъде отличен посмъртно за ролята си на Жокера в последния филм за Батман.

Хийт Леджър е номиниран в категорията поддържаща мъжка роля. В състезанието са още Том Круз, Робърт Дауни – джуниър, Ралф Файнс и Филип Сиймур Хофман. Мнозина са на мнение, че ролята на Жокера, която Леджър изигра в „Черният рицар" е една от основните причини за преждевременната му смърт. На австралиеца вече бяха присъдени няколко отличия, затова кинокритици са категорични, че и Глобусът ще бъде за него. Прогнозите са, че Хийт Леджър ще бъде номиниран и за Оскар.

С най-много номинации за „Златен глобус", по общо пет и то в едни от най-важните категории, са филмите „Странният случай с Бенджамин Бътън", „Фрост/Никсън" и „Съмнение". Франк Ланджела е с най-големи шансове за наградата за главна мъжка роля. За да я получи той трябва да пребори Леонардо ди Каприо, Шон Пен, Брад Пит и Мики Рурк.

При дамите борбата е между Ан Хатауей, Анджелина Джоли, Мерил Стрийп, Кристин Скот Томас и Кейт Уинслет. Мерил Стрийп е абсолютен рекордьор по брой на номинации за „Златен Глобус" – досега тя има 23, като е печелила наградата шест пъти.

Мнозина смятат, че наградите „Златен глобус" са най-точната индикация за това при кого ще отидат Оскарите тази година. Номинациите за най-престижните отличия в света на киното ще бъдат обявени на 22 януари, а церемонията по връчването им е точно месец по-късно.

Ето номинираните в три от основните категории:

Най-добър филм - драма

„Странният случай с Бенджамин Бътън"

„Фрост/Никсън"

„Четецът"

„Пътят на промените"

„Бездомното куче милионер"

Най-добър режисьор

Дани Бойл за „Бездомното куче милионер"

Стивън Долдри за „Четецът"

Дейвид Финчър за "Странният случай с Бенджамин Бътън"

Рон Хауърд за "Фрост/Никсън"

Сам Мендес за "Пътят на промените"

Най-добър сценарий

Ерик Рот за "Странният случай с Бенджамин Бътън"

Джон Патрик Шонли за "Съмнение"

Питър Морган за "Фрост/Никсън"

Дейвид Хеър за „Четецът"

Саймън Бюфой за „Бездомното куче милионер"