Влюбени ще могат да се женят в къщата на Жулиета
Влюбени ще могат да се женят в къщата на Жулиета / www.sxc.hu

Едва ли може да има по-подходящо място, в което да прозвучат думите "докато смъртта ни раздели". Къщата на Жулиета във Верона, където според шекспировата трагедия Ромео е ухажвал младата девица под балкона й, скоро ще се превърне в място за сватби, съобщи Асошиейтед прес.

   

Идеята е част от кампанията на Верона да се превърне в още по-романтичен град. "Верона е известна по цял свят като града на любовта", казва Даниеле Полато, който направи предложението за сватбите в къщата на Жулиета. "Ние наследихме тази великолепна репутация и искаме да я укрепим".

  

Дори романтиката обаче си има цена. Таксите за сватба в Каза ди Жулиета варират от 600 евро за жители на Верона до 1000 евро за граждани на държави извън Европейския съюз, които не живеят в града. Причината за голямата разлика в цената е по-голямата документация, която трябва да се осигури за чужденците.

   

Градските власти възнамеряват да осигурят в бъдеще цял "сватбен пакет", който да включва всичко - от настаняване в хотел до осигуряване на цветята за церемонията.

   

Светските сватби в къщата на Жулиета и в друга историческа сграда в центъра на Верона, която досега беше затворена за такива събития, ще станат възможни от следващия месец, когато трябва да бъдат преодолени последните бюрократични спънки. Браковете ще бъдат сключвани или вътре в къщата, или в двора под прочутия балкон.

 

Къщата на Жулиета, която датира от 14-и век, е един от най-посещаваните туристически обекти във Верона и привлича около 1,2 милиона посетители годишно. Тя е принадлежала на фамилията Капело, която традиционно се свързва с рода Капулети, към който принадлежи Жулиета в шекспировата творба, припомня БТА.