/ www.istockphoto.com
100 робота, обслужвани от 2 човека сервират кафе в Starbucks в Южна Корея
Това се случва реално, всеки ден, в небостъргача Naver 1784, най-големият в света тестови полигон за роботика. Сградата е централата на южнокорейската технологична компания Naver. Цифрата 1784 е адреса (178-4), както и годината, отбелязваща началото на първата индустриална революция.

Небостъргачът служи и за тестови център, на който се демонстрира напредъка на компанията в областта на роботиката, изкуствения интелект и облачните услуги.

Автономният обслужващ робот на Naver, Rookie, играе ролята на сервитьор в Starbucks, както и на доставчик в 36-етажната сграда в южните квартали на Сеул. В делничен ден приблизително 100 робота Rookie се движат по всички етажи на NAVER 1784, доставяйки пакети, кафе и кутии за обяд.



Rookie е самоуправляващ се робот, базиран на облачна технология. Тези роботи разчитат на платформата за управление, наречена AI, Robot и Cloud (ARC), която от своя страна разчита на Naver Cloud и 5G мрежа.

Rookie има отделение за съхранение на храна, напитки или други предмети, които могат да бъдат транспортирани до желаното място. Rookie е съвместим с Roboport на Naver, специален робо-асансьор, който прави достъпа до различни етажи възможен и по-бърз.

В помощ на Rookie при изпълнението на задачите му е Ambidex, робот с две ръце, включващ иновативни механизми за прехвърляне на сила, които осигуряват безопасно взаимодействие с хората в Starbucks.

Проектиран за прецизност и скорост, той може да се справи и със задачи с голямо натоварване благодарение на уникалната си структура.



Системата ARC се определя от създателите си като „революционна” и може да направи сервизните роботи масови. Възможността за едновременно управление на множество роботи чрез облачно базирани контролни система намалява производствените разходи и тези поддръжка чрез използване на високопроизводителни облачни компютри, които управляват няколко робота едновременно.

Освен това изваждането на мощната процесорна мощност от робота води до по-ниска консумация на енергия. В резултат на това са възможни високоефективно и много точно контролиране, независимо от размера на робота.