Виното от водорасли е все по-популярно
Виното от водорасли е все по-популярно / netinfo

То ухае на вишни, пълно е с витамини и е създадено съвсем случайно: виното от водорасли привлича дегустатори от цял свят.

Германските гурмани отдавна са го включили в дневното си меню. Това е огромна чест за случайно откритото питие. Преди няколко години морски биолози от Кил са попаднали на цистерна, в която се съхранявал екстракт от водорасли, съдържащ кислород. Забелязвайки нежната кафеникава окраска на водораслите, напомняща цвета на младо вино, и чувствайки дъха на вишнево вино, учените веднага го оценили.

Разработката на специфичния процес на ферментация е отнел три години. Именно тогава в Германия се появява първата ферма за отглеждане на водорасли. Инец Линке, собственичка на компанията Ocean Wellness, отглежда кафяви водорасли. Доскоро фирмата й се е занимавала с козметика на основата на водораслите. Сега в постоянния й асортимент е включено и вино.

Процесът на ферментация свидетелства именно за създаването на вино, а не на някаква друга напитка. Към водораслите се добавят мая и бактерии, които ферментират при стайна температура. Самото название “вино” е поставило градската управа на Кил в задънена улица. Нейни служители са обяснили на Линке, че съгласно директивите на Европейския съюз виното е напитка само от дребен зърновиден плод (ягода, къпина, грозде, малина).

Линке не е била съгласна с властите и е решела да получи специално разрешение от ЕС за правото да нарича своята напитка вино. Тя се позовава на това, че има малиново или ягодово вино. В своето начинание Линке е подкрепена от Университета в Тюбинген. От там твърдят, че тя е изобретила “ново понятие, което е необходимо да бъде определено”. Това, което трябва да решат лингвистите, любителите на вино отдавна са изяснили – в морския елексир се съдържат необходимите 13% алкохол.

Напитката е оценена не само от учените, но и от почитателите на здравословния начин на живот. Виното от водорасли включва много хранителни вещества, минерали, витамини и белтъчини. Една бутилка от морското вино покрива нуждата от витамини на възрастен човек за цели три седмици. В момента виното от водорасли може да бъде намерено само на едно място – в четиризвездния хотел Birke в Кил.