Вампири и Кончита Вурст на дефилето на Готие в Париж
Вампири и Кончита Вурст на дефилето на Готие в Париж / Guliver/Getty Images

В сряда Жан Пол Готие извади на подиума приличащи на вампири момичета за колекцията му от кутюр, издържана в червено и черно, предаде Франс прес. Кончита Вурст, облечена в рокля от черен тюл, присъстваше на шоуто.

Обикновено аплодисментите са в края на дефилето, но това не важи при Готие. Няколко от моделите бяха аплодирани, и по-специално една рокля перелина от напълно прозрачен муселин с ленти, обсипани с кървавочервени кристали Сваровски, скриващи най-интимните части на модела.

Дизайнерът предложи и луксозни екипи за джогинг от копринено кадифе, подплатено с визон, които се носят с високи токчета. Болеро с качулка придаваше спортен шик на дълга тясна рокля кутюр.

Дрехи за през деня или за вечерта - като се изключи мизансценът в стил Дракула, някои от предложените модели в колекцията, като комбинезона панталон или правите кожени поли, определено стават за носене.

Главите на манекените бяха покрити с прозрачен воал с цел да бъде подчертано, по думите на дизайнера, тяхното "призрачно" и "малко нереално" излъчване.

Имаше и свръхизтънчени предложения, като дългите рокли, изцяло покрити с циркони и пайети. Младоженка с ангелски крила, невинна и облечена в бяло, закри шоуто.

Точно преди нея публиката аплодира австрийския изпълнител травестит Кончита Вурст, победител в конкурса на Евровизия през май. Жан Пол Готие разказва, че се запознал с него "преди две години": "Поканих го да дефилира, но после не ми остана време на реализирам роклята".

Този път Кончита Вурст беше сред гостите на шоуто. "Гласувах за него. Пуснах 73 есемеса", признава дизайнерът.

"Тя олицетворява един нов пол: мъж с брада и всички мъжки атрибути, излъчващ голяма женственост. Невероятна смесица. За мен това е акт на смелост - да живееш живота си както ти искаш да го живееш", смята Готие.

Кастингът на дизайнера, който не одобрява момичетата, които ходят по подиума "като роботи", което според него е "твърде досадно", никога не прилича на другите: редом с топмоделите на момента, Готие изкарва на подиума жени на зряла възраст, сексапилната Дита фон Тийз, френската старлетка Набила, както беше в предишни издания на шоуто му.

Този път Набила беше между гостите на първия ред. Недалеч от нея седеше голямата клиентка на от кутюр Муна Аюб. "Беше невероятно", заяви тя. "Много ми харесаха роклите от черно кадифе, особено една с деколте на гърба". На въпроса дали смята да купи моделите, милионерката отговори: "Да, ще ги купя за колекцията ми, защото ми харесва и защото това дава хляб на хората, които създават тези възхитителни неща".

Източник: БТА