В Русия правят черен списък на въздушните алкохолици
В Русия правят черен списък на въздушните алкохолици / netinfo

Руската организация Ространснадзор ще състави черен списък на пътниците, които злоупотребяват с алкохол по време на полет в самолет. Това съобщи заместник ръководителят на ведомството Владимир Черток.

Имената на „ненадеждните пътници” може да бъдат публикувани на сайта на Ространснадзор. Черток не изключи в бъдеще на авиокомпаниите да бъде забранено да приемат тези хора за свои пътници. От своя страна ръководителят на Росавиация Евгений Бачурин заяви, че след анализ на статистическите данни за нарушаване на правилата на безопасност във въздушния транспорт от пияни пътници неговото ведомство може да инициира забрана на консумацията на алкохол по време на полет.

Подпийнали си руснаци много често нарушават правилата за безопасност във въздушния транспорт. През февруари 2007 г. шестима пияни пътници в самолета на компания „Трансаеро” се сбиха. В резултат излитането на самолета се забави с над 10 часа.

През декември 2006 г. самолет на „Аерофлот”, който пътуваше от Москва за Женева, трябваше да извърши принудително кацане в Прага, тъй като пиян пътник поиска да бъде променен маршрутът и заплаши екипажа, че ще взриви самолета. В Русия са в сила нови правила за носене на течности в самолетите. Съгласно заповед на транспортното министерство на борда пътниците могат да вземат само алкохол, който е закупен от безмитните магазини.