В Рим се намира най-модерната болница за книги
В Рим се намира най-модерната болница за книги / netinfo
Най-голямата, най-модерната и най-добре оборудваната болница за книги се намира на улица „Милано“ в Рим, пише prontoSofia.

Лечебницата е в рамките на Централния институт за патология на книгата. В него се „лекувани“ само най-тежко болните от общо 261-та милиона книги от 15-те хиляди италиански библиотеки.

Римската болница за книги разполага със супертехнологии, с шест лаборатории и с 50 „лекари“. Ценната или рядка книга, която дойде на лечение тук, минава през лекарски консулт и възстановителна програма, която се определя от група реставратори.

В римската болница са били лекувани например книгите от Националната библиотека във Флоренция, претърпели тежки щети при наводнение през 1966 година. Тук са били на възстановително лечение и книгите, поразени от наводнението през 1994 година, в библиотеката на град Павиа.

Всяка година през май болницата организира консултации и за нормални „болни“. Тогава е възможно всеки гражданин да занесе заболялата си книга в амбулаториите, да чуе диагнозата за болестта и да получи терапия за лекуването й.