/ iStock/Getty Images
В Париж, който си е спечелил световна слава като Града на любовта, за Деня на влюбените ще бъдат раздадени милиони рози, но мнозина предупреждават, че тези красиви цветя вредят на планетата, предаде Ройтерс.

Става все по-голям броят на парижките флористи, които желаят да разубедят клиентите си от покупката на рози, тъй като тяхната екологична цена е много висока. Повечето от тези "любовни" цветя, продавани в Париж за Свети Валентин, идват от далечни страни, като Кения например. Техният въглероден отпечатък е твърде голям и стимулира климатичните промени.

Три легенди за Свети Валентин (ВИДЕО)

Целта на френските цветари с екологично мислене е да насърчат местното производство. И да накарат клиентите да купуват родните цветя според сезона. Но промяната ще е трудна, тъй като традицията да се подаряват рози на Свети Валентин е трайно вкоренена в много култури.

iStock/Getty Images

Ортанс Аран, която е собственик на онлайн цветарски магазин, е кръстила стоката си "Fleurs d'Ici" - Тукашни цветя и нейната цел е да откаже клиентите си от розите. "Те са толкова старомодни, напомнят за 50-те години на миналия век!, споделя Аран. Безумно е да се купуват рози по това време на годината, защото в този сезон те не виреят по нашите ширини!"

"Глупаво е да докарваме цветя от другия край на планетата, когато можем да ги отглеждаме тук", коментира 46-годишната парижка флористка Едит Безенфелдер, която предлага местни сезонни цветя.

Но старите навици трудно отмират. 40-годишната Селин Аржан с цветарски магазин в Париж насърчава клиентите да купуват червени лалета за празника на влюбените.

Но за всеки случай се беше запасила и с червени рози, защото търсенето било много голямо. "Те са класика за Свети Валентин, която трудно ще бъде изкоренена", коментира Аржан
БТА