Учени от Масачузетския технологичен институт са анализирали алтернативни на водата разтворители, които биха могли да бъдат подходяща основа за съществуването на живот на други планети.

Според изследването, публикувано на сървъра arXiv, за сега водата е единствената среда за възникване на живот. Изследователите обмислят дали има други молекули, разпространени във Вселената, които биха могли да играят същата роля като водата - да разтварят основни хранителни вещества, правейки ги достъпни за живите организми.

Учени разработиха нов и по-лесен начин за откриване на обитаеми екзопланети

Такива вещества трябва да отговарят на четири критерия: да разтварят само някои молекули - но не всички, да играят важна роля в метаболизма, да не разграждат широк спектър от сложни органични молекули и да съществуват милиарди години.

Оказва се, че от всички известни разтворители водата е единственото вещество, което отговаря на тези условия. Амонякът отговаря на първите три условия, но лесно се разрушава от ултравиолетовата радиация. Освен това там, където съществува амоняк, съществува и вода.

Концентрираната сярна киселина също отговаря на трите основни условия, въпреки че не е известно дали тя може да поддържа наличието на разнообразен набор от органични молекули.

Учени: Южното полукълбо бавно изсъхва

Що се отнася до друг често срещан потенциален разтворител - въглеродния диоксид, учените се питат дали неговите свойства са подходящи за поддържане на сложен метаболизъм.

Той обаче реагира с много видове молекули и учените предполагат, че свойствата на течния CO2 заслужават по-нататъшно проучване.
БГНЕС