/ Thinkstock/Getty Images
Сингапурски учени телепортираха лимонада със система от сензори и електроди, като пренесоха киселия й вкус и вида й в авангарден експеримент, съобщи в. "Дейли мейл".

Екипът от Националния университет на Сингапур използва сензори за цвят и киселинност, за да възпроизведе вкуса на напитката, който беше предаден дигитално в чаша с вода. Цветът беше възпроизведен със осветление.

Напитките, с които отслабваме

Когато получателят пие от специалната чаша, езикът му усеща електрическите стимули, които симулират вкуса на напитката. Цвета възпроизвеждат светоизлъчващи диоди.

Учените са правили експерименти с 13 души, опитвали истинска и виртуална лимонада, без да знаят какво точно получават. Повечето доброволци казали, че истинската лимонада е по-кисела. Виртуалната лимонада обаче изглеждала по-кисела на външен вид заради цвета.

Вредно е да пием по литър фреш на ден

Технологията е в развойна фаза. Създателите й признават, че още не може да бъде изпратен дигитално "пълният вкусов профил на напитка".

"Ако не можете да симулирате обоняние, истинският букет не може да бъде възпроизведен", каза Амол Бхондекар от екипа. Той обаче заяви, че с колегите му вече разработват "истински виртуален коктейл, с миризма, вкус и цвят".

Учените се надяват по този начин да дадат възможност на хората да пият напитки със захар, които са им забранени.
БТА