/ ThinkStock/Getty Images
Учени от Чикагския университет откриха доказателства, че континенталната земна кора се е образувала преди да изминат 350 милиона години след формирането на Слънчевата система, съобщи Лента. Това може да означава, че Земята е била обитаема много по-рано от приетата досега хипотеза.

Животът на Земята дошъл от Космоса? (ВИДЕО)

Континенталната кора изгражда континенталния шелф. Тя се състои от седиментни и гранитни скали. Формирала се е от млади вулканични скали и е богата на силициев диоксид и минерали, необходими за появата на живите организми. Малка част от тези древни минерали обаче се съдържа все още в земната кора. Това затруднява изучаването на обстоятелствата около формирането на геоложките обвивки на планетата. Към тези минерали се отнасят цирконите, чиято възраст може да превишава 4 милиарда години.

Папа Франциск: Теорията за Големия взрив не е в противоречие с ролята на Бог

Геолозите са анализирали съотношението на стронциевите изтопи в скали, съдържащи циркон в северната част на Канада. Това е позволило да определят, че съдържанието на силициев диоксид в тях е отпреди 4,2 - 4,4 милиарда години. Достатъчно основание да се смята, че тогава континенталната кора вече е съществувала.

растение
Thinkstock/Getty Images

Това заключение противоречи на традиционната представа, че земната кора е била гореща и суха в продължение на милиард и половина години след образуването си.

Животът на Земята се е появил преждевременно

Континенталната кора оказва значително влияние върху процесите в атмосферата, върху състава на морската вода и наличието на хранителни вещества, необходими за развитието на живота. Наличието й свидетелства, че астероидните бомбандировки върху Земята не са били интензивни. В противен случай те биха затруднили нейното формиране.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук
 
БТА