Най-старото животно на Земята е на 183 години (СНИМКИ)
Най-старото животно на Земята е на 183 години (СНИМКИ) / ThinkStock/Getty Images

Подсилена храна поддържа в добра форма най-старото известно сухоземно животно на Земята - гигантска костенурка на 183 години, съобщи Си Би Ес.

Костенурката Джонатан живее на атлантическия остров Света Елена. До неотдавна той се хранел с листа и трева - доста постна храна за толкова старо животно. Джонатан обаче не изглеждал добре, кератиновата му уста била омекнала и трудно дъвчел. Затова вече го подхранват с ябълки, моркови, краставици, банани.

Джонатан вече е в много по-добра форма, затова вероятно е страдал от недостиг на витамини и минерали.

Най-старото куче в света е на 30 (200 кучешки) години (ВИДЕО/СНИМКИ)

Животът на Джонатан е дълъг, но не е бил лек. Той е роден на Сейшелските острови и през 1882 г., когато е бил на около 50 години, е подарен на губернатора на Света Елена. Оттогава на острова са завъдили и други гигантски костенурки - Дейвид, Ема, Фредерика, Миртъл. Те обаче са от различен вид.

Продължителността на живота на сейшелските гигантски костенурки е 150 години. Джонатан отдавна е надхвърлил тази възраст. "Старият джентълмен" вече е сляп заради катаракта и няма обоняние, но слухът му е отличен. Джонатан е най-старото сухоземно животно. Край хавайския бряг има дълбоководен корал, който е на около 4200 години.

Източник: БТА