Трябва да мине доста време, докато мъжете тръгнат на уроложки
Трябва да мине доста време, докато мъжете тръгнат на уроложки / снимка: БГНЕС
Осем от всеки десет лекари в Италия в бъдеще ще бъдат жени. Италианската медицина все по-бързо сменя пола си, нададе тревога Амедео Бианко, шеф на Федерацията на лекарските асоциации на Апенините. Главните опасения са как мъжете ще отидат при уролог жена, ифнформира ProntoSofia.

В момента 60 на сто от студентите по медицина са момичета, но тенденцията е техният брой да се увеличава още повече. Според Бианко в бъдеще може да се стигне все по-често до конфузното положение уроложки да преглеждат мъже.

Лекарската федерация каза, че е необходимо взимането на мерки, за да може поне традиционните "мъжки" сфери в медицината да избегнат кризата заради липсата на мъжко присъствие.

За сметка на това в сферата на медицинските сестри в Италия отдавна работят и мъже. Техните функции са нещо средно между тези на сестрите и санитарите. Много от секторите в медицината, които в миналото бяха отказвани на жените, сега са доста по-отворени – като например кардиохирургията и неврохирургията.

В същото време в Италия едва 173 от общо 2200 уролози са жени. "Нека да си признаем – никога няма да позволим на жена да ни преглежда за проблеми с простата или да ни предписва лекарства за импотентност. Представяте ли си жена да ви препоръча виагра?", попита Винченцо Мироне, шеф на италианския Съюз на уролозите.

Според Амедео Бианко пък женската инвазия в италианската медицина може да бъде неутрализирана, насочвайки дамите към сферата на семейните лекари. През последните години броят на жените в този сектор се утрои. Лоренца Саси, стоматолог-хирург, се оплака пред вестник "Кориере дела сера", че нейните пациенти я наричат "Госпожо", а не "Докторке". "Те си мислят, че трябва да бъдеш физически силен, за да си добър и че жените не притежават необходимата сила. Ще трябва да мине доста време, докато мъжете тръгнат на уроложки така, както жените ходят на гинеколог", каза Саси.