Троянската сливова събра почитатели в Орешак
Троянската сливова събра почитатели в Орешак / снимка: sxc.hu

За 18-ти път в Троян и село Орешак се провежда празника на сливата и троянската сливова ракия. Идеята за този празник е на уредничката в изложението, покойната Маргарита Петренска и на служители в троянския музей на занаятите и в изложението - село Орешак.

Празникът беше открит точно в 10.00 ч. Кметът на Троян Минко Акимов откри празника като припомни на всички славата, която е носела на града и околността през годините сливата и троянската сливова. Той специално подчерта огромната роля за тазгодишното издание на празника на новия директор на изложението Иван Чакъров. Кметът подчерта, че очаква за 19-я празник догодина да се покаже едно ново изложение на занаятите, благодарение на проекта, който общината и ръководството на изложението са разработили, посочва БГНЕС.

По традиция признати майстори през целия ден демонстрират изваряване на сливова ракия. Празникът продължава с конкурси за най-добра ракия и най-добро мезе за нея. Гостите на празника имат възможност да се възползват от изградения Базар на троянската сливова ракия, на традиционния сливов пестил, сушени сливи, изделия на занаятите и др.