Триизмерен модел на мозък помогна за животоспасяваща операция
Триизмерен модел на мозък помогна за животоспасяваща операция / ThinkStock/Getty Images

Създаден с 3D принтер модел на кръвоносните съдове в мозъка на жена помогна на американски хирурзи за успешна животоспасяваща операция, съобщава Би Би Си.

Лекарите трябвало да отстранят аневризъм от мозъка на пациентката. Предварителен скенер показал, че обичайният подход при такива намеси не би бил ефективен.

Пациентката Тереза Флинт имала проблеми с очите, причината за които се оказал подут кръвоносен съд, който можел да доведе до фатални последици. Рентгеновите снимки показали, че кръвоносните съдове в главата на Тереза са изключително оплетени и обичайният микрохирургичен метод може да не помогне.

В последствие снимките биват използвани за създаване на 3D модел на проблемната област от мозъка. Полимерната реплика на човешката тъкан помогнала на лекарите при плануването на операцията. Успешната процедура протекла именно по този предварителен план.

Триизмерното принтиране е от все по-голяма полза за медицината, като помага както при подготовката на сложни операции, така и може да послужи за създаването на протези. Много американски болници вече поддържат връзка с компании за 3D принтиране, които помагат на хирургическите екипи.

Източник: БГНЕС