Това ли са лицата на най-красивия мъж и най-красивата жена в света?
Това ли са лицата на най-красивия мъж и най-красивата жена в света? / Guliver/Getty Images

Британски учени използваха компютърна програма, която обикновено служи за съставяне на портрети на издирвани престъпници, за да нарисуват лицето на най-красивия мъж и най-красивата жена в света, съобщи в. "Дейли телеграф".

Вижте в снимки звездните мъже и жени с най-красивите лица в света според списъка, изготвен за целта на експеримента

Софтуерът взима предвид черти като дебелина на устните, дължина и широчина на носа, коса. Доброволци са съставили с него най-красивите според тях лица, а след това други 100 души са оценили образите за привлекателност.

Учените, ръководени от д-р Крис Соломон, който е световно признат експерт по лицево съответствие, е обединил данните, за да получи образеца за мъжка и женска красота.

СНИМКИ: Така изглежда перфектната холивудска красавица

До идеала за мъжка красота се доближава най-много манекенът Дейвид Ганди, а на женска - актрисата Натали Портман. Изследването, направено за лансирането на телефона Galaxy S6 на "Самсунг", показва и някои различия между представата за идеална красота на мъжете и жените.

СНИМКИ: Идеалната жена

СНИМКИ: Втора версия на идеалната жена

"За красиво мъжко лице жените избират по-женствени черти от мъжете. Жените рисуват по-меко оформена челюст, по-слабо лице, по-пълни устни. Мъжът също трябва да е добре избръснат. Господата предпочитат по-груби черти. При женското лице дамите ценят повече сексапила от мъжете - с по-пълни устни, по-големи очи, по-слабо лице и по-високи скули", каза д-р Соломон.

Идеалното женско лице е с кафяви бадемови очи, извити и добре оформени вежди, малък, тънък нос, пълни устни, правилна брадичка. Формата на лицето е сърцевидна, като симетрията трябва да е почти перфектна. Косата е кестенява.

Идеалното мъжко лице е с овална форма, очите са сини, а веждите - със средна дебелина, прави, но извити в краищата. Носът трябва да е тънък, прав, със средна дължина. Устните не трябва да не са нито пълни, нито тънки. Брадичката е четвъртита, косата - кестенява. Отново се изисква почти идеална симетрия. Това, разбира се, са идеалните лица според хората, живеещи във Великобритания. Ако изследването беше направено в Азия или Африка, резултатите щяха да са различни, подчертават учените.

Източник: БТА