Тони Блеър предложил брак на Чери, докато чистела тоалетната
Тони Блеър предложил брак на Чери, докато чистела тоалетната / снимка: БГНЕС

Тони Блеър е предложил на Чери да се оженят, докато тя е била наведена и е чистила тоалетна. Това сподели самата съпруга на бившия британски премиер в интервю за Би Би Си.

Документалният филм „Истинската Чери Блеър” ще бъде излъчен тази сряда. В него Чери си спомня колко „ужасно романтично” предложение за женитба й е направил Тони през 1979 г., докато са били в отпуска.

Самият Блеър твърди във филма, че понякога нарича своята съпруга, която е родом от Северна Англия, „вироглава ливърпулчанка”. Сходно отношение към нея изпитват и журналистите, които от самото начало са имали сложни отношения с нея, пише БГНЕС.

Миналата седмица, когато съпрузите Белър напускаха резиденцията на „Даунинг Стрийт” №10, Чери, сядайки в колата, се обърна и каза на репортерите: „Не мисля, че ще тъгуваме за вас”.

В новия филм мисис Блеър, която е успешен адвокат, отхвърля слуховете на недоброжелателите, че се възползвала от положението на премиерска съпруга за користни цели. Твърдеше се, че за някои публични изказвания тя е искала по 30 хиляди лири стерлинги. На въпрос на Би Би Си дали някой би платил, за да я слуша, ако не бе съпруга на премиер, тя отказва да отговори. Но е убедена, че никога не е злоупотребявала с положението си и не искала пари за речите си.

Във филма също така се разказва, как Чери се е опитвала да убеди съпруга си да не напуска премиерския пост предсрочно. По отношение на настоящия премиер Гордън Браун, тя отхвърли категорично всякакви спекулации, че го е нарекла на миналогодишната конференция на лейбъристите „лъжец”, както пишеше пресата. Нещо повече Чери заявява, че той трябва да стане „фантастичен премиер”. Накрая тя споделя и пикантни подробности за предложението за женитба, което Тони й е направил през 1979 г. по време на отпуска в Тоскана. Това се е случило много преди той да стане депутат. „Вече се приготвяхме да тръгнем, аз чистих банята. Миех тоалетната и както бях клекнала, той изведнъж заяви: Може би си струва да се оженим... Това бе ужасно романтично”, спомня си Чери.