Кралица Елизабет
Кралица Елизабет / Gulliver/Getty Images
Ежегодната церемония в памет на загиналите във войните се състоя през уикенда във Великобритания. В проявите по случай така наречения Ден за възпоменание се включиха кралица Елизабет и други представители на кралското семейство, а политическите лидери прекъснаха кампанията си за изборите на 12 декември, предаде Асошийтед прес.

Всички бяха облечени в черно и с мак на ревера в знак на почит към загиналите. Ако сте наблюдателни, ще забележите, че само кралица Елизабет има повече макове – 5.

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯ ОТ СЪБИТИЕТО

Кралица Елизабет
Gulliver/Getty Images

Защо това е така?

Смята се, че петте мака на кралицата представляват всяко едно от военните формирования - Армия, Военноморски флот, Кралски военновъздушни сили, Гражданската защита и жените, сочи английското издание HELLO.

В неделя Кралицата, облечена в черно с пет мака на ревера, гледаше от балкон, докато синът й и престолонаследник принц Чарлз полагаше венец пред паметника на незнайния воин.

Кралица Елизабет
Gulliver/Getty Images


93-годишната кралица лично изпълняваше ритуала за полагане на венец през по-голямата част от 67-те години, откакто е на трона, но вече се отказа от някои свои публични задължения. От името на 98-годишния й съпруг принц Филип венец положи негов приближен.

Церемонията по традиция се провежда всяка година в най-близката неделя до годишнината от края на Първата световна война, която приключва на 11 ноември 1918 г. В нея се почитат загиналите воини както в тази война, така и във всички след нея.

Кралица Елизабет
Gulliver/Getty Images