Сърбите под строй на опера в София
Сърбите под строй на опера в София / снимка: БГНЕС

Гражданите на Ниш, Сърбия, и околните градове имат нова страст – посещението на балетни и оперни представления, но не къде да е, а в София. Интересът е толкова голям, че туристическите агенции са принудени да правят списъци на чакащите.

Сръбските туроператори са изненадани от многото желаещи да видят „Турандот”, „Жизел” или изложбата на Пикасо в националната ни опера. През февруари над 200 сърби са посетили организирано представления на операта и балета в София. Продадени са всички места за балета „Жизел” през март, осигурени от сръбските туроператори, и е започнало записването за „Набуко” на 24 март.

Новите културни туристи, както ги наричат, отиват на опера в София от любопитство, но и заради ниските цени на билетите от 4-5 евро, така че за около 20 евро сръбските туристи разглеждат София и се наслаждават на някое от представленията.

За много от сърбите София е по-близо от Белград. Някои от тях никога не са били на опера и театър, и са силно впечатлени от събитието. Сръбските медии отбелязват: „София предлага на Южна Сърбия ковчег с скъпоценности за всеки вкус”.