/ iStock/Getty Images
Учените са установили, че редовното пиене на вода потиска хормона, който причинява затлъстяване и диабет.

Според авторите на изследването консумацията на вода може да бъде ефективно средство за предотвратяване и лечение на метаболитен синдром. Резултатите от изследването са публикувани в списанието JCI Insight.

Изследователи от медицинския кампус Anschutz от Университета на Колорадо в САЩ, заедно с колеги от Япония, Мексико и Турция при експерименти с мишки, установили, че фруктозата стимулира освобождаването на вазопресин, хормон, свързан със затлъстяването и диабета, и че редовното пиене на вода помага, за да се потисне образуването на този хормон, пише Риа Новости. 

Учените давали на гризачите сладка вода с фруктоза, която стимулира производството на вазопресин. Хормонът от своя страна предизвикал реакции, при които водата се съхранява като мазнина. Това довело до дехидратация на животните и затлъстяване.

"Открихме, че вазопресинът прави това, като работи чрез специфичен рецептор V1b", каза ръководителят на изследването д-р Мигел Ланаспа, доцент в Медицинския факултет на Университета в Колорадо, в съобщение за пресата. "Открихме, че мишките без V1b са напълно защитени от въздействието на захарта.", каза още той. 

В случая, когато мишките пиели неподсладена вода, затлъстяването не само е спряно, но и намалено. Обикновената вода потиска вазопресиновия рецептор и предотвратява отлагането на мазнини.

"Най-добрият начин за блокиране на вазопресина е чрез пиене на вода", обяснява Ланаспа.

"Това е успокояващо, защото означава, че има евтин и лесен начин за подобряване на живота на много хора и лечение на метаболитния синдром.", добавя лекарят. 

"Захарта причинява метаболитен синдром отчасти, чрез активиране на вазопресин. Вазопресинът стимулира производството на мазнини, вероятно като механизъм за съхранение на метаболитна вода", продължава авторът на изследването д-р Ричард Джонсън, професор в Медицинския факултет на Университета в Колорадо. „Трябва да се обмисли потенциалната роля на хидратацията и намаляването на солта при лечението на затлъстяване и метаболитен синдром.“, добавя той. 

Тези резултати обясняват защо нивата на вазопресин са повишени при хора със затлъстяване и диабет и защо хората с метаболитен синдром често показват признаци на дехидратация. Това също така обяснява защо диетата с високо съдържание на сол, която може да доводе до хронична дехидратация и може да причини затлъстяване и диабет.

Пустинните бозайници също имат високи нива на вазопресин, тъй като нямат лесен достъп до вода и когато пият, хормонът съхранява водата като мазнина, казват учените.

"Нашите изследвания показват, че просто увеличаването на приема на вода може ефективно да намали затлъстяването и метаболитния синдром. Това е първият път, когато е доказано, че вазопресинът реагира на диетичната захар", каза Ланаспа.

Авторите препоръчват увеличаване на приема на вода за всеки с признаци на метаболитен синдром - високо кръвно налягане, висока кръвна захар и високи триглицериди - като се има предвид, че комбинацията от тези фактори драстично увеличава риска от сърдечни заболявания, инсулт и диабет тип 2.

Превод и редакция: DarikNews