Спуснаха с парашут 30 тона оборудване за полярна експедиция
Спуснаха с парашут 30 тона оборудване за полярна експедиция / снимка: БГНЕС
30 тона материали, необходими за продължаване на научна мисията на френския полярен кораб “Тара” бяха пуснати с парашут върху леден блок, съобщиха участници в експедицията.

"Спускането с парашут на оборудването, което стана със закъснение от три седмици, е много важен етап в продължаването на нашата мисия", каза ръководителят на експедицията Етиен Буржоа в Лонгиербиен в Шпицберг, Норвегия. Двайсетина учени от различни страни – Франция, Германия, Канада, Естония, Финландия, Дания, Великобритания и САЩ, са блокирани от около две седмици в Шпицберг заради забавянето на пратката.

Учените са участници в европейската програма "Дамокъл", на която "Тара Арктик" осигурява логистична подкрепа. Задачата им е да установят промените в ледовете, атмосферата и океана, за да направят оценка на сегашното състояние и бъдещето на климата на планетата. Закъснението в доставката на нужното им оборудване бе заради забавено разрешение от руска страна за акцията.

Етиен Буржоа поиска преди няколко дни съдействие от френския президент Жак Ширак пред руския държавен глава Владимир Путин, който трябваше да даде разрешение за пускането на материалите с парашут.