СНИМКИ: Кръстиха принц Джордж в тесен кръг
СНИМКИ: Кръстиха принц Джордж в тесен кръг / Gulliver/Getty Images

Британският принц Джордж беше кръстен на церемония в тесен кръг, а гордите му родители Уилям и Катрин показаха тримесечното бебе на света.

Облечен в кремава дантелена дреха, третият в реда за наследяване на трона беше донесен в кралския параклис на двореца Сейнт Джеймс от баща си. Майката херцогиня Катрин вървеше близо до тях, облечена в елегантна кремава рокля на Alexander McQueen. Дрехата на малкия Джордж е точно копие на рокля, носена преди 172 години от първородната дъщеря на кралица Виктория.

Кралица Елизабет Втора, родителите на Уилям и Кейт, братята и сестрите им, включително принц Хари, бяха сред 22-та гости на церемонията. Сред тях бяха и седемте кръстници на бебето.

Архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби, духовен лидер на Англиканската църква, извърши кръщенето, по време на което поля главичката на бебето със светена вода от река Йордан.

Телевизиите показаха будния и спокоен Джордж Александър Луис. Той дори почти помаха на 87-годишната кралица, негова прабаба, когато баща му повдигна и свали ръчичката му, пише БГНЕС.

"Той е напълно готов", каза Уилям пред събралите се гости, сред които бяха още баща му принц Чарлз и неговата съпруга Камила. "Дотук добре", допълни принцът.

Церемонията в тесен кръг отразява факта, че херцогът и херцогинята на Кеймбридж искат синът им да расте сравнително нормално. Принц Джордж беше показан публично само веднъж преди това, когато кралската двойка напусна болницата след раждането му на 22 юли.

Уилям и Кейт нарушиха традицията като избраха само една кралска особа, братовчедката на принца и шампионка по конна езда Зара Филипс, за една от кръстниците на бебето. Всички останали бяха техни приятели от детството, от университета и от работата. С церемонията принц Джордж беше приет в лоното на Англиканската църква, която трябва да оглави като бъдещ крал и "Защитник на вярата".

Принц Хари и сестрата на Кейт Пипа Мидълтън, за които се твърдеше, че ще бъдат сред кръстниците, прочетоха пасажи от Библията.

Всички кръстници поеха ангажимент да направляват принц Джордж, докато расте.

Група почитатели на кралското семейство се събраха предишната вечер пред двореца с надеждата да видят кралицата и тримата й преки наследници – принц Чарлз, сина му принц Уилям и бебето Джордж.

Кръщенето на малкия принц е в рязък контраст с бляскавата сватба на херцога и херцогинята на Кеймбридж през 2011 година, която беше излъчвана на живо по телевизиите от цял свят, и с медийната истерия около раждането.

На церемонията присъстваха само шестима членове на кралското семейство наред с родителите на Кейт Майкъл и Карол Мидълтън, брат й Джеймс и сестра й Пипа.

След това гостите бяха поканени на чай в официалната резиденция в Лондон на принц Чарлз, Кларънс хаус, където им беше сервирано парче от сватбената торта на Уилям и Кейт.