Слънчеви ритуали отлагат края на света
Слънчеви ритуали отлагат края на света / снимка: Reuters

Стотина души присъстваха в четвъртък на първия по рода си ритуал на маите в Куба около един "свещеник" от Гватемала и далеч от страховете за Апокалипсиса, който някои видяха в края на календара на маите.

"Заехме се с мисията да направим дарове на Майката Земя навсякъде, където може и където ни приветстват", каза пред АФП "свещеникът на маите" Педро Як на плажа Бакуранао, на около петнадесет километра източно от Хавана.

След кратка молитва от култа той целува няколко семена върху малък огън, запален върху пясъка. Даровете - тропически плодове, хляб, царевица - са подредени около огнището от двете му асистентки Фавиана Кошой и Розалина Тююк, облечени в традиционни носии на маите.

"Това, което ние искаме да споделим с хората, е желанието ни да живеем по-просто, за да живеем живота си по различен начин", казва "мъдрецът", застанал до посланика на Гватемала в Куба, Хуан Леон, който също е от маите.

Запитан за Апокалипсиса, насрочен, според някои тълкуватели на календара на маите, за 21 декември, Педро Як гарантира, че това го кара "да се срамува".

"Ние, маите, никога не сме говорили по този начин. Ние говорим за живота, ежедневната ни връзка с нашия свещен календар", казва той. "Но днес ние се срамуваме да говорим за" Календар на маите ", защото някои го свързаха с Апокалипсиса", оплаква се Педро Як.

В края на първата церемония от култа в Куба, "свещеникът", поиска от участниците да се помолят с вдигнати ръце, гледайки към топлото зимно кубинско слънце, преди да влязат във водата напълно облечени, пише БГНЕС.

Малко по-нататък на плажа, четирима кубински "сантероси" принесоха в жертва пиле, обичайния ритуал на тази смесица от християнство и африкански култови практики, много популярна в Куба.