Шведската принцеса Мадалена се венча за своя избраник нюйоркски банкер
Шведската принцеса Мадалена се венча за своя избраник нюйоркски банкер / снимки: Gulliver/Getty Images

Шведската принцеса Мадалена се венча за нюйоркския банкер Кристофър О'Нийл, съобщи Асошиейтед прес.

Облечена в поразително красива бяла дантелена рокля на италианския дизайнер Валентино Гаравани, тя се врече във вярност на своя избраник пред около 470 гости - кралски особи и представители на нюйоркския хайлайф, предава БТА.

Младоженецът едва сдържаше сълзите си, докато Мадалена вървеше по пътеката към олтара заедно със своя баща крал Карл Шестнайсети Густав под звуците на традиционен шведски сватбен марш, изпълняван от детски хор. Младоженецът и младоженката видимо се развълнуваха, след като церемонията продължи с химни на шведски и английски и изпълнения на певицата от "Роксет" Мари Фредриксон и звездата от бродуейския спектакъл на "Фантомът от операта" Питър Джобак.

С широка усмивка Мадалена прочете брачната клетва на шведски, а О'Нийл - на английски.

Шведската принцеса Мадалена се венча за своя избраник нюйоркски банкер
netinfo

Младоженците бяха приветствани от стотици хора, след като се спряха на стъпалата пред кралския дворец и се целунаха, след като прозвучаха 21 топовни салюта. След официалната сватбена снимка двамата се отправиха в открита карета към Ридархолмен, където заедно с гостите си се качиха на корабчета, с които отплаваха до двореца Дротнингхолм за приема. Мадалена е родена в двореца, който фигурира в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство.

Тридесетгодишната Мадалена е най-малкото от трите деца на крал Карл Шестнайсети Густав и кралица Силвия и четвърта в списъка за наследяване на трона. Нейният избраник Кристофър О'Нийл е осем години по-възрастен от нея и е съдружник в инвестиционния фонд "Ностър капитал". Двамата се запознават в Ню Йорк, където принцесата работи като доброволка за основаната от майка й благотворителна Световната детска фондация. Те обявиха годежа си през октомври 2012 г.

Сред знатните гости са принцесата на Монако Чарлийн, престолонаследникът на Дания принц Фредерик и престолонаследникът на Норвегия принц Хокон. Японското императорско семейство е представено от принцеса Такамадо, а британското кралско семейство - от принц Едуард. Младоженецът О'Нийл е поканил свои свръхбогати приятели като наследника на "Опел" Георг фон Опел, наследникът на шоколадовата компания "Кедбъри" Джоел Кедбъри, колумбийският милиардер Алехандро Санто Доминго.

Други известни гости са членът на бандата "Дюран Дюран" Джон Тейлър, изпълнителният директор на веригата за модно облекло "Хенц енд Мориц" Карл-Йохан Персон и шведската голф звезда Йеспер Парневик. Банкетът вечерта ще е в двореца Дротнингхолм, в който Мадалена се е родила през 1982 г.

Шведската принцеса Мадалена се венча за своя избраник нюйоркски банкер
netinfo