Шотландските деца са най-мързеливи в света
Шотландските деца са най-мързеливи в света / netinfo

Шотландските деца са най-мързеливите в света, сочи проучване, чиито резултати публикува днес "Дейли рекърд". Те прекарват пред телевизора или играят компютърни игри 556 часа годишно, което означава повече от час и половина всеки ден.

Според глобалното проучване на веригата от супермаркети "Теско", децата във Великобритания (час от която е Шотландия) прекарват средно пред телевизора 9,4 часа седмично. Шотландските деца на възраст от 7 до 16 години обаче са шампиони с близо 11 часа стоене пред екрана или игра на компютъра. Австралийците са втори с 10 часа седмично. Според същото проучване шотландските деца проявяват и най-малък интерес към спорта.

Само 7 % са проявили изобщо интерес към олимпийските игри. За разлика от тях повече от 2/3 от децата в Китай и подобен брой индийски деца са буквално обсебени от олимпийските игри. Въпреки, че 94% от шотландските деца казват, че биха се радвали да спортуват, 2/3 от тях изтъкват липсата на подходящи спортни съоръжения като причина да не спортуват. 9 на всеки 10 деца са заявили, че могат да спортуват само в училище.

Проучването бе направено след като британското правителство изнесе данни, че случаите на затлъстяване сред шестгодишните са се удвоили и утроили при петнайсетгодишните през последните 10 години. Коментирайки проучването Джералдин Макнийл от Университета в Абърдийн заяви: "Днес просто никой не позволява на децата си да играят на улицата, така че отговорните хора трябва да осигурят места, където тези деца да излизат. Не е достатъчно да се каже - не може да гледате телевизия. Трябва да се осигурят възможности за физическа дейност".