Розови фламинга, сурикати и камили ще населят зоологическата градина
Розови фламинга, сурикати и камили ще населят зоологическата градина / снимка: Guliver/Getty Images

Малко стадо камили, розови фламинга, сурикати, носати мечета и видри ще бъдат част от новите животни, които ще могат да се видят в Пловдивския зоопарк, след приключване на ремонта му. Това заяви кметът на града Иван Тотев, който уточни, че местната администрация е обявила конкурс на стойност 4 млн. лева за реновиране на обекта.

Предвидено е зоопаркът да отвори врати през лятото на 2015 г., като ще бъдат изградени 22 хабитата за над 30 вида животни на площ от 40 декара. По време на строителните дейности, които трябва да започнат това лято, животните ще бъдат преместени временно на други места.

Мечките ще идат в Белица, вълкът и лисицата се местят в Кнежа, а останалите животни ще бъдат разпределени между зоокътовете в Стара Загора и София.

В Пловдив ще остане само тибетският як, който няма да бъде местен, заради силно напредналата си възраст и опасността да не преживее стреса от евентуално пътуване.

Междувременно Община Пловдив обяви и конкурс по Закона за обществените поръчки за доставка, монтаж и инсталиране на дигитална планетариумна проекторна система за нуждите на Природонаучния музей.

Той ще представлява купол от фибростъкло, към който ще бъдат насочени 3D прожектори, които ще пускат специални програми, свързани с планетите”, обясни директорът на музея Огнян Тодоров.

По думите му в целия свят има само два 3D планетариума - в САЩ и в Италия.

Прогнозната стойност на поръчката е 300 000 лева без ДДС. Оферти ще се приемат до 23 май, а три дни по-късно ще бъдат отворени в сградата на община Пловдив.

Новини от Пловдив