Разработиха „универсален кръвен тест за рак
Разработиха „универсален кръвен тест за рак / снимка: sxc.hu

Нов кръвен тест може да помогне на лекари да изключат възможността пациенти с някои симптоми на рак да са засегнати от заболяването, предаде ЮПИ.

Това ще позволи на пациентите да избегнат скъпоструващи инвазивни процедури, като колоноскопия и биопсия, които причиняват стрес и в случая се оказват ненужни. Тестът може също да идентифицира трудно за откриване раково заболяване у
пациенти, а това ще им даде възможност да се подложат бързо на терапия.

Тестът е разработен от учени в университета в Брадфорд в Западен Йоркшир, Англия. Първоначалните резултати навеждат на мисълта, че тестът може с голяма точност да открие рак или предраково състояние у пациенти, засегнати от меланома, рак на дебелото черво и белодробен рак.

Тестът фокусира вниманието върху ДНК на белите кръвни телца. Като изследват увреждането на ДНК на белите кръвни телца, когато са изложени на ултравиолетова светлина с различен интензитет, учените могат да направят разлика между бели кръвни
телца у пациенти с рак или предраково състояние и бели кръвни телца у здрави хора.

"Това са предварителни резултати за три различни вида рак - заяви проф. Даяна Андерсън от университета. - Нужни са допълнителни изследвания. Получените резултати обаче са впечатляващи." Резултатите от изследването са публикувани във FASEB Journal.

Източник: БТА