Пускат камилско мляко в британските магазини
Пускат камилско мляко в британските магазини / www.sxc.hu

Привържениците на здравословното хранене вероятно скоро ще могат да си купуват камилско мляко, след като близкоизточна фирма се опитва да получи разрешение да продава продукта за първи път във Великобритания, пише британският вестник "Сънди телеграф".

Млякото от камила има солен вкус, идва от раздразнително и зловонно животно и едва ли би подобрило качествата на закуска с корнфлейкс, но може да се превърне в хитова храна по щандовете на магазините на острова. То е богато на витамин C и има ниско съдържание на мазнини, а също така по-добре се усвоява от кравето мляко и е по-подходящо за хора с млечна непоносимост.

Европейската комисия е дала условно одобрение на плановете на две близкоизточни камилски ферми, които искат да изнасят мляко за Великобритания.

В света има само няколко фирми в тази област, тъй като от една камила може да се издоят едва около 7 литра мляко на ден, докато кравите дават почти по 30 литра дневно.

Фирмата Camelicious със седалище в Обединените арабски емирства заяви, че очаква само проверка от здравните и санитарните власти в ЕС, и изрази надежда, че от следващата година ще започне да внася камилско мляко в Европа. Ръководството й преговаря с вериги магазини за здравословни храни, които в бъдеще да предлагат нейния продукт, консумиран в Близкия изток, части от Африка и Индия.

Фирмата произвежда по 5000 литра на ден, по-малко от 1 процент от дневната консумация на мляко в Европа. Тя заяви, че не смята да се конкурира с производителите на краве мляко, а просто иска да използва една пазарна ниша, тъй като е убедена, че има много хора, които желаят да се насладят на ползите от камилското мляко, отбелязва БТА.

Камилското мляко съдържа 2 процента мазнини, докато при кравето мляко те са 4 процента. То също така има по-малко холестерол и пет пъти повече витамин C.

Направени в Индия проучвания показват, че млякото от камила съдържа високи дози инсулин и помага на болни от диабет тип 2. То обаче е по-водно от кравето мляко и има солен вкус, отбелязва "Сънди телеграф".