/ iStock/Getty Images
Понякога стесняването на кръвоносните съдове служи за намаляване на загубата на топлина от тялото, нормализиране на кръвното налягане, доставка на кислород и хранителни вещества до определени органи и предотвратяване на загуба на кръв или течност. В същото време храната, която ядем, може да свие кръвоносните ни съдове, а това може да доведе до високо кръвно налягане и главоболие.

Ето кои са тези храни, които свиват кръвоносните съдове, пише турският вестник Sabah

Корен от сладник

Сладникът (сладък корен, женско биле) е популярната средиземноморска билка. Някои хора предпочитат да го използват за лечение на здравословни проблеми като кашлица, киселини, болки в гърлото. Коренът от сладник съдържа глициризинова киселина, съединение, което улавя натрия в тялото. Въпреки че тази билка лекува много заболявания, ежедневната й консумация в продължение на няколко седмици може да доведе до развитие на хипертония.

Кофеин

Замисляли ли сте се защо чай или кафе понякога облекчават главоболието? По време на пристъпите на мигрена кръвоносните съдове се разширяват и пълнят с кръв, което провокира реакция на болка. Кофеиновата напитка свива кръвоносните съдове, елиминира излишната кръв и облекчава болката.

Продукти, съдържащи трансмазнини

Мазнините в сладкишите, кифличките, пуканките в микровълновата печка, маргарина, бисквитките и бонбони повишават лошия холестерол и запушват артериите. Мазните меса също могат да повишат нивата на холестерола.

Храни с високо съдържание на сол

Изследванията показват, че натрият повишава кръвното налягане. Когато приемате много натрий, тялото ви задържа вода, което увеличава обема на кръвта. В резултат на това кръвното налягане се повишава. Прилагайки натиск върху стените на артериите, той може да увреди кръвоносните съдове. Лесен начин за намаляване на солта е намаляването на преработените храни. Но ако не можете да избегнете тези храни, можете да изберете храни, които съдържат по-малко натрий.
Агенция "Фокус"