Продават на търг глобус на Хитлер
Продават на търг глобус на Хитлер / netinfo

91-годишен американец реши да даде на търг глобус на Адолф Хитлер. Американецът открил глобуса през април 1945 година в разрушената от бомбардировките на съюзниците резиденция на фюрера „Орлово гнездо”, пише още БГНЕС.

Джон Барсамян участвал във Втората световна война като обикновен войник. В момента, в който попаднал във високопланинската резиденция на Хитлер, стопанинът на дома вече не бил между живите и практически цялото имущество вече било разграбено, включително кожената тапицерия на диваните.

Американецът отнесъл със себе си глобус на фюрера, негов пистолет и кинжал, както и още няколко предмета. В продължение на 60 години той пазил реликвите в дома си в Калифорния и разказвал за съществуването им само на най-близките си приятели.

Синът му твърди, че баща му решил да продаде глобуса, докато все още може сам да разкаже неговата история и да сподели спомените си от войната. Глобусът ще бъде продаден заедно с цялата документация, с която американецът легално го е внесъл в страната си.

От аукционната къща - организатор на търга, обявиха, че има две снимки на Барсамян на развалините на „Орлово гнездо”, който държи глобуса като „новородено бебе”. Търгът ще се състои на 13 ноември в Сан Франциско, оценъчната стойност е 15 000 – 20 000 долара.