Рубин бе продаден на търг на Sotheby's в Ню Йорк за 34,8 млн. долара, с което бе поставен нов рекорд за скъпоценен камък.

Скъпоценният камък с 55,22 карата, наречен Estrela de Fura, вече беше най-големият рубин, продаван някога на търг.
Той е изрязан от 101-каратов необработен камък, открит през юли миналата година в рубиновата мина Монтепеуз в Мозамбик, управлявана от компанията Fura Gems.

Камъкът беше главната атракция на разпродажба, на която се предлагаха 100 различни бижута.

Предлаган на начална цена от 21 млн. долара, той бе продаден за 30 млн. долара плюс такси и комисиони на анонимен купувач по телефона.
Предишният рекорд принадлежеше на 25,59-каратов бирмански рубин, продаден за обща цена от 30,33 млн. долара от Сотбис в Женева през 2015 г.

"Това наистина е истинско чудо на природата", заяви пред АФП Куиг Брунинг, ръководител на отдела за бижута на Sotheby's в Северна и Южна Америка.
"
Всеки рубин, който излиза от земята и завършва с над пет карата като полиран рубин, е нещо рядко срещано. Десет карата са наистина рядкост. Двадесет карата са почти нечувани.

"Рубин с над 50 карата е възможност, която се среща веднъж в живота", добави той.
Sotheby's продаде и "The Eternal Pink", рядък 10,57-каратов диамант от мина в Ботсвана, на същата цена от 34,8 млн. долара.

Това постави рекорд на карат от 3,29 млн. долара за камък с този цвят.

Най-скъпият розов диамант, продаван до момента, е 71,2 млн. долара, платени за 59,60-каратовия "Pink Star" в Хонконг през 2017 г. /БГНЕС
БГНЕС