/ Gulliver/Getty Images
Вулканът Килауеа започна да сипе скъпоценни камъни
97837
Вулканът Килауеа започна да сипе скъпоценни камъни
  • Вулканът Килауеа започна да сипе скъпоценни камъни
Вулканът Килауеа, който залива с лава Хавай, рани един човек и разруши десетки домове, започна да сипе скъпоценни камъни. Удивителното явление обаче няма да компенсира местните жители, тъй като стойността на минерала оливин не е висока, въпреки че, според преданията, е бил любимият скъпоценен камък на Клеопатра.

Лавата на Килауеа заля квартал край брега и го премести ...в океана (СНИМКИ)

Килауеа бълва лава и залива къщи и пътища вече повече от месец. Сега местните жители намират малки зелени скъпоценни камъни, които падат от небето при изригванията.
 
“На фона на разрушенията наоколо и стреса от неизвестното, приятелите ми са се събудили, за да видят малки парченца оливин по цялата земя. Буквално валят скъпоценни камъни. Природата е наистина изумителна“, пише Ерин Джордан в Туитър.

Изригването на вулкана Килауеа повдигна и... странни въпроси
Оливинът е минерал, често срещан в хавайската лава. Висококачествените късчета оливин, които имат ювелирна стойност, се наричат перидот. Когато Килауеа изригва, течната лава се разпръсва и оливинът се отделя под формата на малки скъпоценни камъни.
 
В Хавай дори има няколко плажа, които са със зелен цвят заради високата концентрация на оливин. Всъщност той е един от най-често срещаните минерали в земните недра, но е трудно да се отдели от скалите. Още по-трудно пък се намира оливин с високо качество.

Потоци лава и скална маса от вулкана Килауеа разрушиха къщи на о.Хавай (СНИМКИ/ВИДЕО)
 
Казват, че зеленикавият минерал е бил любимият камък на Клеопатра. Приличащият на изумруд кристал е един от основополагащите камъни на Йерусалим и един от 12-те скъпоценни камъка в нагръдника на Арон.
 
Сипещият се над Хавай кристал обаче няма да е утеха за жителите на острова, които пострадаха заради яростта на вулкана. Минералът се среща с изобилие и цената му не е висока, а висококачествените камъни са рядкост.

Изригването на лава на остров Хавай може да продължи с месеци (ВИДЕО)
 
Килауеа е активен от десетилетия, но на 3 май изригванията станаха по-мощни. Властите евакуираха над 1700 души от домовете им. Все пак, тъй като изригванията засягат само малка част от острова, животът и туризмът в Хавай продължават по старому.