Продадоха изрисувани части от Берлинската стена на търг
Продадоха изрисувани части от Берлинската стена на търг / снимка: Gulliver/Getty Images

48 секции от Берлинската стена с уникални произведения, нарисувани от известни художници, бяха купени на търг от един и същ купувач за 730 000 евро (без такси и комисиони) в Париж. Това съобщи в четвъртък аукционната къща „Пиер Берже и съдружие”.

Обновени в стил „стрийт арт”, фрагментите с големина от 1 м на 1,20 м, с тегло десетки килограми, са разобличение на системите, които са съществували от двете страни на стената, или ознаменуване на падането й. Самоличността на купувача не се разкрива, уточнява БГНЕС.

Сред различните парчета от стената е работа на Даниел Бюрен, оценявана между 60 000 и 90 000 евро. Фрагментът, изрисуван от Ерик Булатов, бе оценяван на 120 000 евро.

От 48-те парчета бетон, заслужават отбелязване илюстрираните от Лучано Кастели, Жерар Фроманже, Арман, Чилида или Величкович. Бетонната стена, която отделяше зоната на Съветските войски и тази на другите съюзници - Великобритания, Франция, САЩ, е издигната през август 1961 г. Стената просъществува до ноември 1989 г. Разделените Източна и Западна Германия се съединиха година по-късно.