/ iStock
Дънките са устойчиви на износване дрехи, но е по-добре да не ги перете в гореща вода с високоскоростен цикъл на центрофуга, каза Татяна Дроганова, старши преподавател в катедрата по теоретична и приложна химия на Факултета по природни науки на Държавния университет в Образование, каза NEWS.ru. Тя отбеляза, че за такава тъкан е подходящ щадящ режим при 30-40 градуса по Целзий.

По-добре е дънките да се перат при ниска температура - не повече от 30-40 градуса, като се използва режимът "дънки", подходящ за тъкани - някои перални машини го имат или други режими, подходящи за параметрите: ръчно пране, за вълнени тъкани или деликатен. Всичко това ще спомогне за запазването на цвета на продукта и ще предотврати прекомерното му свиване“, добави Дроганова.

Преди пране е по-добре да го разтворите в гореща вода, съветва експертът.

По-рационално е да използвате умерено количество гел, който по-лесно се измива от тъканта. Преди да използвате, не забравяйте да прочетете съставките на вашия перилен препарат: ако съдържа белина, дънките ви също могат да загубят цвета си. Но балсамът няма да навреди – той ще направи тъканта по-мека, но няма да я развали“, каза Дроганова.

Химикът смята, че е по-добре да не включвате центрофугиране при машинно пране на дънки. Достатъчно е водата да се отцеди от плата, сигурна е Дроганова. Според нея, ако има недостиг на време, центрофугата на 800 оборота е приемлива.

Дерматологът Александра Филева по-рано каза, че е по-добре дънките да се перат след 5-10 носения. Според нея постоянното пране на вещи от такъв плат води до изтъняване на влакната, деформация и загуба на цвят.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Рамблер