Може да се използва прясна или сушена, в ястия, на чайове или като тинктура
Овчарската торбичка е една от най-често срещаните билки у нас. Смятана за плевел, тя се среща по поляни, край пътища и тревисти площи. Овчарската торбичка е едногодишно или двугодишно растение, което цъфти от април до август, съобщава Vbox7. Предполага се, че името и идва от формата на шушулките, които наподобяват овчарска торбичка.

Билката е добре позната в народната ни медицина. Използва се и като съставка за различни салати и гарнитури, а от семената ѝ се приготвя горчица. За медицински цели билката се използва още в Римската империя и Древна Гърция.

Овчарската торбичка се събира през лятото, когато цъфти. Може да се използва прясна или сушена, в ястия, на чайове или като тинктура.

Билката е богата на мощни антиоксиданти – фалвоноиди. В състава ѝ присъстват важни гликозиди, амини, камфор, каротеноиди, калий, както и витамините А, В, С и К. Този богат състав е причина за редицата полезни свойства на овчарската торбичка – резултат не толкова от присъствието на точно определен биоактивен компонент, а от общото им разнообразие и взаимните реакции помежду им.

Благодарение на високото съдържание на витамин К, овчарската торбичка се използва често като кръвоспиращо средство. Подходяща е при труднозарастващи рани, хемороиди и разширени вени. Билката се използва при обилни менструации и леки кръвоизливи. Успешно пречиства кръвта и укрепва капилярите.

Овчарската торбичка е идеална при инфекции на чревния тракт и стомашни проблеми. Благодарение на високото съдържание на витамин С и калий, подобрява и поддържа зрението. Чаят от овчарска торбичка в народната медицина се счита за антиеметик и антитоксик. Билката може да се използва при настинка, за укрепване на организма и като болкоуспокояващо средство.