/ iStock/Getty Images
Водата е идеалното средство за утоляване на жаждата, но не е единственият източник на течности за хората. С какво можете да я замените, разказва за „Спутник“ Наталия Нефедова, диетолог, нутрициолог, член на Асоциацията на диетолозите на Канада.

Средно трябва да консумирате два литра течност на ден, но не всеки успява да направи това. Необходимият обем може да се получи не само от вода, сигурна е Нефедова.

"Водата, разбира се, е най-евтиният и леснодостъпен източник на течност. Но се взема предвид и абсолютно всичко: кафе, чай, супи, краставици, домати, диня, маруля салата айсберг и т.н. Това означава, че водата може и да „се яде“. Представете си, ако човек яде супа за обяд, голямо количество зеленчуци, плодове - невъзможно е да се изпият цели два литра вода. Той все пак получава тази течност и чрез храната", каза тя.

Има значение все пак, че различните напитки няма да са толкова полезни, колкото водата.

"Например, много хора пият различни плодови напитки. Тази течност е с добавена захар. Обикновено съдържат голямо количество сода, което ще промени киселинността на стомаха. Киселинността в човешкия стомах е 1,5 pH, което помага за борба с бактериите и за храносмилането. Киселинността помага за освобождаването и активирането на ензимите, които смилат протеините. Така че, ако човек няма някакво задължително предписание, че е необходимо да се намали киселинността, не трябва да пие такава течност с литри", отбеляза Нефедова.
БГНЕС