/ iStock/Getty Images
Първият в Гърция подводен граждански брак беше сключен в понеделник на егейския остров Алонисос по инициатива на местната община, съобщи АНА-МПА.

Младоженците Петрос и Мирто си размениха клетви за вечна любов и вярност на вълшебното дъно на морето край Алонисос. Бракосъчетанието на двойката извърши кметът на Алонисос Петрос Вафинис, който е получил диплома за гмуркач, за да може да извършва церемониите под синьозелените води на острова.

На брачната церемония на дъното на морето присъстваха двамата кумове, председателката на комисията по туризъм в Алонисос Мария Агалу, която се зае и с организацията на сватбата, както и трима инструктори по гмуркане.
 

При церемонията бяха спазени стриктно всички процедури на гражданския брак чрез използването на специални влагозащитени повърхности, а след размяната на клетвите младоженците за малко свалиха маските си, за да си разменят първата брачна целувка.

Брачната церемония беше предавана на живо на голям екран на брега, за да бъде проследена от гостите на сватбата, както и дистанционно от онези, които не бяха успели да присъстват лично.

"Неописуеми са емоциите, които те завладяват на дъното по време на брачната церемония. При идеалните условия на спокойствие, които предлага подводната природа, времето спира и този миг принадлежи само на двойката", каза кметът след церемонията.

Общината отправи поканата за сключване на подводни бракове през лятото на Деня на св. Валентин, 14 февруари.
 

Алонисос се развива като дестинация за гмуркане от международен мащаб и тази година е привлякъл стотици гмуркачи от цял свят. Заетостта на леглата през август е достигнала до 100 процента, а туристическият сезон ще продължи до първата десетдневка на октомври, каза кметът Вафинис.

Край Алонисос е най-големят в Европа морски природен парк, както и първият в Гърция подводен музей, който позволява на гмуркачите да разгледат останките от потънал древен кораб от края на пети век преди Христа с хиляди разпръснати по морското дъно амфори.
БТА