/ iStock/Getty Images
Докато хапва крак на плъх, печен на скара с дървени въглища на крайпътна сергия в Западна Камбоджа, Йит Сарин хвали вкуса на гризача с ориз, полят с бира.
 
„Вкусно е“, казва той за закуската. Плъховете на барбекю не са идеята на повечето хора за вкусно лакомство, но в селската провинция Баттамбанг в Камбоджа те са популярни като бърза и евтина закуска – струват около 0,25 долара всеки, докато по-големите гризачи могат да достигнат цена от 1,25 долара.

Eкзотично: Кремена, която се храни с насекоми (ВИДЕО)
 
Плъховете стават популярна храна през 70-те години на миналия век, по време на ултрамаоисткия кхмерски режим, когато те, заедно със жабите и тарантулите се смятат за средство за оцеляване.
 
Сега печените плъхове са просто евтин обяд за работници и земеделски производители - макар да има разногласия какъв е вкусът на месото им.

Топ 5 на най-вкусните и полезни насекоми (ВИДЕО)
 
Сарин казва пред АФП, че плъхът е като "пиле или говеждо месо", докато други казват, че вкусът му е по-скоро като на свинско.
 
Той е един от многото клиенти и туристи в Камбоджа, които се спират на сергия извън град Батамбанг, където редици от плъхове на скара се пекат на дървени въглища и се сервират с различни сосове - от сок от лайм или люти чушки.

Вижте най-шокиращите храни в света
 
Продавачът Ма Лис казва, че закуската е набрала популярност, откакто е пуснал сергията си преди повече от десетилетие и е продавал само няколко килограма на ден.
 
Днес продажбите могат да достигнат до 20 килограма дневно, като разчита на пътуващи камбоджанци и от време на време на любопитни чужденци.

Бихте ли хапнали насекоми на Свети Валентин?
 
В празничния сезон настъпват „лоши времена” за полевите гризачи - Ма Лис продава до 180 големи плъха на ден за Камбоджанската Нова година.
 
Отхвърляйки всякакви притеснения за здравето, които човек може да има, Ма Лис казва, че гризачите й са хванати от оризови полета и са полезни за здравето. "Тези плъхове са по-здравословни от свинското и пилешкото... те ядат корени от лотос и оризови зърна", казва тя, докато обръща телцата на барбекюто.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БГНЕС