възглавница
възглавница / Thinkstock/Getty Images
Възглавниците трябва да се перат редовно и да се сменят периодично, тъй като са развъдници на милиони бактерии, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от проучване, направено във Великобритания по поръчка на Sleepbetter.org.

Вижте колко често трябва да перем чаршафите

Резултатите от изследването показват, че възглавниците се обитават средно от над 350 000 потенциално живи бактериални колонии. Повечето от тези бактерии са безвредни, но сред тях се намират и силно токсични колонии. В прибавка към бактериите по възглавниците се откриват и над 100 000 потенциално живи колонии от плесени и дрожди.

Достатъчно често ли сменяте хавлиените кърпи?

Проучването разкрива, че възглавниците на мъжете са обитавани от двойно повече колонии от бактерии, плесени и дрожди в сравнение с тези на жените. На въпрос колко често перат възглавниците си, над 40 процента от участниците в проучването са отговорили "Никога".

За да се избегне полагането на морната глава в компанията на живи бактерии, експертите дават следните препоръки:

1. Ако възглавницата е на повече от пет години, време е за нова.

2. Ако не сте сигурни на колко години е възглавницата, за по-сигурно я сменете.

3. Ако възглавницата е на по-малко от две години, е време за старателното й почистване. Препоръчително е в този случай възглавницата да се занесе на химическо чистене два пъти през годината, а на третата година да се смени.

4. Ако не разполагате с време или средства за химическо чистене, изперете старателно възглавниците у дома. За най-добър резултат е препоръчително да се перат две възглавници едновременно на по-щадяща програма на пералнята с малко количество препарат. След изпирането се препоръчва втори цикъл на изплакване, за да се отстранят остатъците от препарата. След това възглавниците трябва да се поставят в сушилня на по-ниска температура заедно с две топки за тенис, за да станат отново пухкави.

5. След домашното им изпиране и сушене се уверете, че възглавниците са напълно сухи, ако не искате "на чистото" да се заселят нежелани обитатели.

И още за бактериите у дома:

Най-мръсното нещо в банята е четката за зъби

Най-много бактерии у дома се крият в хавлиените кърпи

В дамската чанта има повече бактерии, отколкото по тоалетната дъска
БТА