Кървящите венци са сред най-често срещаните проблеми в устната кухина. Причините може да са свързани с нередовно миене на зъбите, лошо храносмилане, вирусни инфекции, зъбен камък.

Какво се случва, когато не мием зъбите си?
 
Специалните пасти за зъби е един от начините да се справите с проблема. Съществуват обаче и природни лекове, които може да са ви от помощ. От канала във Vbox7 „Баба знае“ ни разкриват пет тях:
 
Зехтин

зехтин
Thinkstock/Getty Images

Необходимата доза е една супена лъжица за всяко жабурене, което е добре да продължи не по-малко от 5-7 минути. Ако правите процедурата редовно, ще постигнете избелване на зъбите и здравина на венците.
 
Билки
 
Сложете в литър вода лайка, смрадлика и сода. Оставете ги да врят около 5 минути. След като водата изстине, я прецедете. Получената отвара можете да използвате по 5-6 пъти на ден.
 
Алое вера

алое вера
ThinkStock/Getty Images

Растението помага както за намаляването на кървенето, така и за заздравяването на венците. Масажирайте венците с гел от алое около 1-2 минути, а след това изплакнете с вода.
 
Коприва
 
Копривата е не просто полезна храна, тя е и отлично средство за поддържане на венците здрави. Сложете в половин литър вряла вода 2-3 супени лъжици сухи листа от коприва. Използвайте готовата смес, за да правите гаргара по няколко пъти на ден.
 
Карамфилово масло
 
Карамфилът има антисептични и противовъзпалителни свойства. Можете директно да го сдъвчете или да намажете карамфилово масло върху памук, който да притиснете към проблемното място.

Още "здравословни теми":

Малки тайни за бели зъби и блестяща усмивка (ВИДЕО)

Най-големите врагове на белите зъби

Три естествени лека срещу стреса и стареенето

Как да почистваме добре зъбите си

7 сигнала за помощ, които тялото ни изпраща

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук