Как позитивните емоции влияят върху здравето ни?
Как позитивните емоции влияят върху здравето ни? / Thinkstock/Getty Images

Негативните емоции могат да имат вреден ефект върху здравето, съобщава сп. "Сианс е авнир". Широкомащабно изследване от 2002 г. показа, че те стимулират производството на т.нар. про-възпалителни цитокини. Високото ниво на тези цитокини, без да е налице инфекция, увеличава риска от сърдечносъдови болести, диабет тип 2 и артроза. Какъв обаче е ефектът от позитивните емоции?

Изследване на учени от Калифорнийския университет в Бъркли и университета в Питсбърг е обхванало 200 младежи и девойки, от които било поискано да преценят позитивните си емоции в ежедневието, като например наслада, радост. От венците и бузите на участниците били взети тъканни проби. Резултатите сочат, че онези, които имали повече позитивни емоции, свързани с наслада и някаква форма на изненада, са с по-ниски нива на интерлевкин 6, който е индикатор за възпаление.

При инфекция имунни клетки в заразената тъкан, като например макрофагите, първи са активирани от сигнали за опасност. В отговор на това активиране освобождават про-възпалителни цитокини, активирайки на свой ред други имунни клетки.

"Позитивните емоции в резултат на редовен контакт с изкуството (съзерцаване на картина, слушане на музика) и разходки сред природата са свързани с особено ниски нива на про-възпалителни цитокини - уверяват авторите на изследването. - Фактът, че насладата, учудването и красотата водят след себе си до по-здравословни нива на цитокините, навежда на мисълта, че онова, което правим, за да почувстваме тези емоции - разходка сред природата, любуване на произведение на изкуството, има директно влияние върху здравето и продължителността на живота."

Резултатите от изследването са публикувани в Emotion.

Източник: БТА