Талантливия български актьор Павел Иванов влиза в главната роля в дългоочаквания игрален филм „Гунди – легенда за любовта“. Филмът тръгва по кината на 18 октомври, продуценти са Иван Христов и Андрей Арнаудов от „Междинна станция“, а Нова броудкастинг груп са ексклузивен медиен партньор.

Журналистката Елизабет Астарджиева от Edna.bg разговаря с актьора за подготовката му за тази значима роля, за предизвикателствата и вълненията по време на снимките, както и за личната му връзка с футбола и любовта.

Какво от великолепната биография на Гунди те привлече най-силно към ролята?

Най-силно ме привлече фактът, че като дете и като подрастващ той непрекъснато се е занимавал с колективни спортове с топка - най-различни. Не само футбол, всъщност футболът, вероятно, впоследствие влиза в живота му по-активно. След волейбола, например, често е играл и баскетбол. Това ми направи силно впечатление в неговата биография и се радвам, че е попаднах на тези факти, защото аз самият се чувствах така като дете и подрастващ.

Как се подготви за ролята, за да пресъздадеш тези емоционални моменти?

Като голяма част от останалите участници и екипа от създатели, аз също се постарах през последните 6 години да направя всичко възможно да се сдобия с всеобхватна и фактологическа информация около живота и личността на господин Аспарухов, на неговата съпруга Величка Маркова и на други техни приближени приятели, съотборници, съмишленици. Така аз и екипът успяхме да придобием малко по- добър поглед над реалността за техните животи, така че да намерим прекрасния баланс между нея и художествените образи, които после пресъздаваме на кинолентата.
 


Каква е твоята лична връзка с футбола и опознавайки го чрез исторически факти и разкази от близки до него - има ли нещо в живота на Аспарухов, което особено много те вдъхнови и докосна?

Нещата, които ме вдъхновиха и докоснаха са много. Ако трябва да посоча едно и то сега, просто ще избера на случаен принцип такова, и то ще бъде неговия отказ да стане част от редиците на ,,Милан" и да остане в Италия, с което съумява да гарантира сигурността на своето семейство и на обкръжението си, защото едно по-различно решение би могло да даде резултат в съвсем друга и неприятна посока.
 


Какво според теб прави историята на Гунди и Лита толкова специална и заслужаваща да бъде разказана на големия екран?

През периода на техния активен семеен живот и неговата професионална кариера, вниманието върху него и неговата личност, както и върху неговото семейство, е много силно. Напрежението, което идва от обществото към тях, намира своите пролуки и към техния дом. Няма как да не бъде така. Въпреки всичко, любовта им просъществува до ден днешен и по думите на неговата съпруга госпожа Величка Маркова, можем да я усетим все още жива в нея и в нейните разкази.
 


С какво ти се иска зрителите да запомнят най-силно филма "Гунди – легенда за любовта"?

С любовта на личността на господин Аспрухов към спорта и към неговото семейство.
Edna.bg