Откриха мраморна фигура на жена по бикини
Откриха мраморна фигура на жена по бикини / netinfo

Част от мраморна култова женска фигура с бикини от края на 5-то хилядолетие преди Христа е открита при разкопки на терена на праисторическо селище в землището на великотърновското село Хотница. Това съобщи ръководителят на разкопките доц. Стефан Чохаджиев от Великотърновския университет "Св.св.Кирил и Методий."

Находката е свързана с култа на хората от праисторическата епоха към жената-майка и продължителка на рода, но изненадата е в прецизната изработка с ясно очертани линии на бельото, коментира доц.Чохаджиев.

През тази година се навършва половин век от началото на проучванията в землището на с.Хотница, където бяха открити златни накити, които се оказаха най-старите образци на обработено злато на континента.

От възстановяването на експедицията през 2000 г. досега екипът на доц.Чохаджиев е открил над 4700 находки. Сред тях интереса на специалистите предизвиква колекция от керамични съдове и култови фигури, накити от благородни метали и кост, които хвърлят допълнителна светлина върху бита на хората от праисторическата епоха по нашите земи.