Пет години, след като човек се откаже цигарите, здравословното му състояние значително се подобрява
Пет години, след като човек се откаже цигарите, здравословното му състояние значително се подобрява / ThinkStock/Getty Images
Идеалното време да загърбим тютюнопушенето е не по-късно от 40-45 годишна възраст, съветват американски специалисти от Американската кардиологична асоциация, цитирани от сайта Лента. Това е така, защото сърдечно-съдовата система влиза в нормата едва 15 години след отказването от вредния навик.

Пет билки, които ще ви помогнат да откажете цигарите (ВИДЕО)
 
"Научно доказахме, че пет години, след като човек се откаже цигарите, здравословното му състояние значително се подобрява, изтъква проф. Мередит Дънкан от университета Вандербилт в Нашвил. Рискът от получаване на инфаркт, инсулт и други проблеми със сърцето спада с 38 на сто. От друга страна нашето изследване показва, че негативните последствия от никотина се запазват минимум 15 години".

Всяка минута близо 11 милиона души по света палят цигара
Пет години, след като човек се откаже цигарите, здравословното му състояние значително се подобрява ThinkStock/Getty Images

Дънкан и нейните колеги провели първото дългосрочно изследване за това как отказването от цигарите влияе на здравето на бившите пушачи. В него взели участие почти девет хиляди млади хора, които са били наблюдавани от 27-годишна възраст. Никой от доброволците не е страдал от хронични сърдечносъдови заболявания, от туберкулоза и други проблеми с белите дробове и са били в добра физическа форма.

Паричното стимулиране е най-ефективният начин за отказване на цигарите

о
Пет години, след като човек се откаже цигарите, здравословното му състояние значително се подобрява Thinkstockphotos

Както се установило през следващите 16 години на наблюдения, около 70 процента от инфарктите и инсултите са били получени сред бившите и настоящи пушачи, консумиращи по пакет цигари на ден в продължение на 20 години.

Пушенето е вредно за здравето, но може да предпазва от деменция
 
Колкото по-дълго робували на този вреден навик, толкова повече проблеми имали с белите дробове и сърцето. Здравето на отказалите се влизало в норма едва след 16 години. Така че колкото по-рано пушачите се откажат от цигарите, толкова по-бързо ще отшумят негативните ефекти от никотина.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА