Организираха парти за любители на каравани в Бъкингамския дворец
Организираха парти за любители на каравани в Бъкингамския дворец / снимка: БГНЕС

В понеделник Бъкингамският дворец се превърна за кратко в автокъмпинг. Негово височество херцогът на Единбург устрои вечерно парти на чист въздух в чест на 100-годишния юбилей на британския Клуб на любителите на каравани.

Клубът има 28 000 членове. 7 500 от тях получиха лична покана от съпруга на британската кралица Филип, херцог на Единбург. Три каравани влязоха дори в прочутия квадратен вътрешен двор, пише БГНЕС.

Филип е патрон на клуба от 1952 г. Ръководството на организацията се въздържа от коментар за това дали херцогът е прекарал дори и една нощ в каравана, но потвърди, че той многократно е влизал в подвижните домове с разнообразна конструкция и „прояви към тях дълбок интерес”.

Една от караваните е собственост на принцеса Анна, дъщеря на кралицата и принц Филип. Кралският фургон е изработен през 1955 г. и е с конструкция от ясен и стени от алуминий. Принцеса Анна и принц Чарлз го получават като подарък от родителите си в детска възраст. През 1982 г. за 75-годишнината на клуба караваната е ремонтирана основно. Тогава Чарлз се отказва от правата си върху него в полза на сестра си. Два други фургона символизират миналото и бъдещето: единият е произведен от фирмата „Уондърър” през 80-те години на миналия век и е първата автокъща за отдих и пътешествия, а вторият, „Cargo S”, е изработен в стил „хай тек” и е пълен с технически „новинки”.