Инфлуенсъри твърдят, че яденето на пръст от земята е полезно. Други дори ядат пясък и скали като предизвикателство. Лекари обаче твърдят, че това може да доведе до смъртоносни последици. 

Предизвикателството се нарича “#Яж Мръсотия”. А някои от видеата са събрали стотици хиляди харесвания. Като това на бразилката Мария, която е бременна и твърди, че пясък излекувал липсата ѝ на апетит.

Според д-р Сергей Иванов е абсурдно да ядеш пръст или да пиеш вода от локвите, а и най-вероятно не е и вкусно. "Здравословно не е в никакъв случай", каза пред NOVA лекарят.

Според биолози само в една чаена лъжичка кал има хиляди микроорганизми, които могат да ни убият. "Зависи какво животно е минало там - дали е птица куче, коте. Зависи кой какъв боклук е изхвърлил. Няма как да знаеш. Това наистина е за психолог, понеже майките казват не яж кал като бебета и сега просто правят напук", допълни той.

Оказва се, че тези случаи са известни на психолозите от векове.

"Още хипократ е описвал нещо подобно. Габриел Гарсия Маркес в една от книгите си дава пример за една лудо влюбена жена, която яде кал от земята", посочи Детелина Стаменова, психотерапевт.

Според нея всяко дете би изяло шепа пръст в пясъчника в миг на невнимание, защото изследва света чрез устата си. "По-нататък в развитието на човека може да бъде сигнал за тревожност или психиатричен проблем, който се нарича Пика. Това е името на вид птица от типа на свраките, която яде боклуци", каза още тя. 

Хранителни разстройства могат да накарат човек да яде хоросан от стените. А някои го правят само за гледанията, харесванията и споделянията. Бърза слава за нула време.

Според инфлуенсърката Виктория Капитонова предизвикателства като да ядеш канела или да облизваш тоалетна чиния няма да оставят дълготрайна следа в дигиталното пространство.

"Тези милион гледание нищо не ти носят в дългосрочен план. нито можеш да ги монетизираш по някакъв начин, хората както те виждат веднъж, така и много лесно те забравят", смята тя.

След редица скандали в света на инфлуенсърите това лято Виктория припомня, че всеки трябва да помни каква отговорност носи със статусите си в мрежата.

"Нашата роля не е просто да рекламираме и да влияем на хората. Нашата работа е да влияем по добър начин. Да показваме какво си заслужава и какво не. Ако искаш да правиш нещо такова, ок е, но отбележи, че го правиш за шегата", призовава Капитонова.

Детелина Стаменова предполага, че зад това стои голямо непризнаване и невиждане, може би от страна на родителите. А социалните мрежи дават една възможност за транзакции на харесване - през лайкове, които се купуват.

Професионалисите съветват родителите да бъдат много тактични, ако видят децата си да правят рисковани предизвикателства в социалните мрежи. И да не се използват заучени фрази като: "ако някой ти каже да скочиш от петия етаж, ще скочиш ли?". Вместо това родителите трябва да попитат "какво искаш да постигнеш, как искаш да те харесат", но без агресия към техните наследници.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
NOVA