Олимпийските талисмани – запознайте се
Олимпийските талисмани – запознайте се / netinfo

Олимпийските игри в Пекин започнаха. Като всеки подобен форум и XXIX-тите поред игри имат свои талисман. Китайците са се постарали и тази година те са цели пет.

Талисманите на олимпиадата носят общото име Фува и са избрани на хилядния ден преди започването на игрите. Всеки един от талисманите има своя самоличност, а заедно символизират петте елемента на китайската философия. Разбира се, и петте олимпийски кръга.

Петте човечета представляват риба, панда, огън, тибетска антилопа и лястовица. Имената им са Беибеи, Дзиндзин, Хуанхуан, Инин и Нини.

Когато имената им се съберат в едно изречение се получава Běijīng huānyíng nǐ. В превод, за тези, които не говорят китайски - Пекин те приветства.

Името на логото на олимпиадата е „Танцуващия Пекин“ и е показано за пръв път през август 2003 на церемония с 2 008 души в Храмът на небето. На 26 юни 2005 бе обявено и мотото на олимпиадата – „Един свят, една мечта”. То е било избрано сред 211 000 предложения дошли от целия свят с инициативата той да усети олимпийския дух и да построи едно по-добро бъдеще за човечеството.

Новини от Олимпиадата четете в gong.bg