Обещават да пратят Дядо Мраз в Космоса
Обещават да пратят Дядо Мраз в Космоса / снимкa: БГНЕС

Руският Дядо Мраз поздрави екипажа на Международната космическа станция с настъпващата Нова година и му пожела всичко най-добро през 2008 г., предаде ИТАР-ТАСС.

В пряка връзка на Дядо Мраз с екипажа на МКС, състоящ се от космонавта Юрий Маленченко и астронавтите Пеги Уилсън и Даниъл Тани, белобрадият старец, уточни, че поздравите не са само от негово име, но и от това на всички руски деца.

Връзката беше осъществена от подмосковския Център за управление на полетите. По време на разговора Дядо Мраз каза на екипажа на МКС, че винаги съветвал децата, които го питали как да станат космонавти, да спортуват здраво, защото това било едно

Дядо Мраз се допита до руския космонавт и неговите американски колеги дали да приеме предложението на руските деца да стане официален символ на Олимпийските игри през 2014 г. и получи тяхното одобрение.

След края на разговора с екипажа на МКС Дядо Мраз отговори и на въпроси на присъствали на сеанса журналисти. Запитан дали самият той не иска да отлети в Космоса и да гостува на МКС, Дядо Мраз отвърна, че за това е нужна сериозна и дълга подготовка. Ръководителят на руската космическа агенция "Роскосмос" Анатолий Перминов, който през цялото време стоя до Дядо Мраз, обеща, че ако наистина е необходимо белобрадият старец да посети Космоса и МКС, то това ще бъде направено.